להלן הסבר תמציתי על מספר סוגי לקויות ומוגבלויות שונים:
- אנשים על רצף האוטיסטי: אוטיזם מציין מצב התפתחותי נוירולוגי המשפיע על האופן בו אנשים יוצרים קשר עם אנשים אחרים ועל הדרך שבה הם מבינים את הסביבה.
רצף אוטיסטי (ASD- Autism Spectrum Disorder) הוא מונח המציין את השונות הרבה הקיימת בין מכלול הקשיים שחווים אנשים המאובחנים כאוטיסטים וכי חלק מהם יכולים לנהל חיים עצמאיים ואחרים לא. - לקויות למידה: לקות למידה היא הפרעה התפחותית של המוח או מערכת העצבים המרכזית הגורמת לקושי ברכישת ידע ומיומנויות. משערים כי 10% עד 20% מכלל התלמידים הם בעלי לקויות למידה. ללקות למידה אין קשר לרמת המשכל וזו יכולה להיות גבוהה, ממוצעת או נמוכה כמו בכל אדם אחר באוכלוסיה.
- הפרעות קשב וריכוז: הפרעת קשב וריכוז היא הפרעה התפחותית של המוח או מערכת העצבים המרכזית הגורמת לקשיי ריכוז, פעלתנות יתר ואימפולסיביות. כ-7%-10% מהאוכלוסייה סובלים מהפרעות קשב וריכוז ברמות שונות והיא קיימת בכל שכבות הגיל השונות.
- מתמודדי נפש: מתמודדי נפש הם אנשים הסובלים מהפרעה נפשית כלשהיא כדוגמת: סכיזופרניה, מאניה דיפרסיה, דיכאון, פוסט טראומה והפרעות נפשיות נוספות. מאות אלפי אנשים בישראל מוגדרים כמתמודדי נפש.
- מוגבלות שכלית התפתחותית: על פי החוק בישראל אדם הסובל ממוגבלות שכלית התפתחותית הוא "אדם שמחמת חוסר התפתחות או התפתחות לקויה של כושרו השכלי מוגבלת יכולתו להתנהגות מסתגלת והוא נזקק לטיפול".
באבחון של מוגבלות שכלית התפתחותית בודקים מגבלות בתפקוד אינטלקטואלי (הסקת מסקנות, פתרון בעיות, תכנון, חשיבה מופשטת ועוד), מגבלות בתפקוד הסתגלותי (תקשורת בין אישית, השתתפות חברתית, יכולת לנהל חיים עצמאיים ועוד). - מחלות כרוניות: מחלות כרוניות הן שם למצבים רפואיים שלא ניתנים לריפוי ונמשכים במשך שנים רבות. טיפול תרופתי יכול להקל על התסמינים של הסובלים ממחלות כרוניות.
המחלות הכרוניות השכיחות הן: מחלות לב, שבץ, סרטן, מחלת הנטינגטון, מחלות נשימה כרוניות וסוכרת. - מוגבלויות פיזיות: קבוצה של מגובלויות המאופיינות בקושי תנועתי באופן שמשפיע על יכולת הניידות והתנועה של האדם כדוגמת: מצב של שיתוק מלא או חלקי, קטיעה של אבר, פגיעה בעמוד השדרה, שיתוק מוחי, ניוון שרירים, פגיעות ראש, תסמונות, מומים מולדים, מחלת לב או ריאות.